Διαβάστε σε άρθρο του sofokleous10 την προετοιμασία των πολυεθνικών. Αυτοί αγοράζουν λαμαρίνες για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους. Θα το καταφέρουν;
Τα δικά τους σχέδια σωτηρίας για μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή φέρεται πως καταστρώνουν ξένες εταιρείες-κολοσσοί, με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Οι σχεδιασμοί αυτοί, περιλαμβάνουν σενάρια και για την ομαλή μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή, εφόσον βεβαίως κάτι τέτοιο καταστεί αναπόφευκτο. Η διαδικασία θα είναι πολύπλοκη, αν κι απευκταία, αλλά στα αρμόδια επιτελεία λαμβάνουν όλα τα ενδεχόμενα υπόψη. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν τη ρευστότητά τους στη χώρα μας και μεταφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους σε περιοχές με μικρότερο ρίσκο. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι εταιρείες της ενέργειας, των καταναλωτικών αγαθών και άλλες πολυεθνικές εταιρείες φροντίζουν για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων με την τοποθέτηση των ταμειακών τους αποθεμάτων σε ασφαλείς επενδύσεις.
Συγκεκριμένα η βρετανική Dixons, που λειτουργεί στην Ελλάδα την αλυσίδα Κωτσόβολος, γεμίζει τις αποθήκες της με λαμαρίνες για να οχυρώσει τα σχεδόν 100 καταστήματά της στην Ελλάδα, στην περίπτωση βίαιων αναταραχών. Η Dixons έχει εκπονήσει σχέδιο να καλύψει τις προσόψεις των 69 ιδιόκτητων και των 29 καταστημάτων franchise της και να βάλει λουκέτο προσωρινά, για να τα προστατεύσει από μια ενδεχόμενη απειλή κοινωνικής αναταραχής. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την εμπειρία που απέκτησε αντιμετωπίζοντας τις βίαιες αναταραχές στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις πέρυσι το καλοκαίρι, όταν οι λεηλασίες εστίασαν σε καταστήματα που πωλούν τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Η Dixons συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.
Κάποιες άλλες πολυεθνικές είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή στην Ελλάδα όσα έμαθαν από την παρουσία τους στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της επανάστασης της Αραβικής Άνοιξης. Πράγματι όλες οι ξένες επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στην Ελλάδα προετοιμάζονται όχι μόνο για τη μετάβαση των συστημάτων τους από το ευρώ στη δραχμή, αλλά και για την κοινωνική αναταραχή, έως και την πλήρη κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος που φοβούνται ότι θα ακολουθήσει. Υπό αυτών των συνθηκών βγάζουν όλα τους τα μετρητά από την Ελλάδα κάθε βράδυ, μειώνουν τα χρέη τους, διώχνουν τους κακοπληρωτές πελάτες.
Αλλά και η Diageo, που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ποτών στον κόσμο, αντέδρασε μειώνοντας τα εμπορεύματά της προς την Ελλάδα και βγάζοντας έξω από τη χώρα τα μετρητά της. Μάλιστα, τα στελέχη της συναντώνται κάθε εβδομάδα με στόχο να βρουν τρόπους να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
Η BMW δηλώνει ότι είναι ήδη έτοιμη για το χειρότερο. Έτσι και αλλιώς, το 1/4 των αντιπροσωπειών της στην Ελλάδα έβαλε λουκέτο από το 2008. Οι ετήσιες πωλήσεις της έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 2/3. “Είμαστε πολύ καλοί στην σενάρια. Σαφώς έχουμε σκεφτεί τι θα σημαίνει για μας, μία ελληνική χρεοκοπία“, δήλωσε στο Reuters τo μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BMW Ian Robertson.
Η TUI ήταν από τις πρώτες που κινήθηκαν, ζητώντας από τους Έλληνες ξενοδόχους να υπογράψουν συμβόλαια στη δραχμή. Έχει όμως και σχέδια να μεταφέρει τους πελάτες της σε άλλους προορισμούς, εάν υπάρξουν βίαιες αναταραχές.
Οι φαρμακευτικές, όπως οι GlaxoSmithKline και Roche, ετοιμάζουν με τις ευρωπαϊκές αρχές ένα σχέδιο για να συνεχίσουν να φτάνουν στην Ελλάδα τα πιο αναγκαία φάρμακα, στην περίπτωση της δραχμής. Οι εταιρείες αυτές γνωρίζουν ότι εάν διακόψουν την προμήθεια βασικών φαρμάκων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στο προφίλ τους.
Η Vodafone σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της από την Αίγυπτο, όπου αναγκάστηκε να προστατεύσει τα καταστήματά της. Θα είναι έτοιμη να δώσει βάση στα καρτοκινητά, που θα βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση στην περίπτωση που η χώρα παραδοθεί στο χάος.
Πηγή: http://kotsarikos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου