Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Ο π. Νικόλαος μας εξηγεί πότε κάνουμε μνημόσυνα και γιατί το μνημόσυνο ενός κεκοιμημένου δεν πρέπει ποτέ να γίνεται την Κυριακή.




Ο άνθρωπος, ως γνωστόν, δημιουργήθηκε από τον Θεόν, την έκτη ημέρα, και θα ζει εδώ στην γη, όσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η έκτη «ημέρα».
Γι’ αυτό και η Παρασκευή, που είναι η έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος, συμβολίζει όλη την παρούσα ζωή του κάθε ανθρώπου, από τον πρώτο άνθρωπο τον Αδάμ, μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο πριν την Δευτέρα Παρουσία.
Γι’ αυτό και ενώ όλες οι άλλες ημέρες της εβδομάδος, ονομάζονται, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, αυτή ονομάζεται Παρασκευή και όχι έκτη (6η) επειδή ακριβώς πρέπει όλοι μας κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής (της Παρασκευής) να παρασκευάζουμε και να προετοιμάζουμε το πέρασμα μας από αυτή την ζωή, (την 6η), στην άλλη ζωή, (την 7η) μετά τον θάνατό μας.
Το Σάββατο είναι η εβδόμη (7η) ημέρα της εβδομάδος και συμβολίζει τον θάνατον, τον ύπνο, την ανάπαυση και κατάπαυση όλων όσων φεύγουν από την παρούσα αυτή ζωή (την 6η) και περιμένουν να περάσουν στην ογδόη (8η) δηλαδή την Κυριακή, όταν θα γίνει η Ανάσταση των νεκρών.
μνημόσυνα
Ενώ η Κυριακή είναι η πρώτη αλλά και ογδόη (8η) ημέρα της εβδομάδος, είναι αφιερωμένη στον Κύριό μας και στην Ανάστασή Του και συμβολίζει, την αιώνιο ζωή και την Βασιλεία των Ουρανών.
Γι’ αυτό και την Κυριακή, επειδή είναι ημέρα Αναστάσιμη, απαγορεύεται να νηστεύουμε, να γονατίζουμε και να κάνουμε γονυκλισίες ή άλλο τι πένθιμο.
Γι’ αυτό και τα Μνημόσυνα των κεκοιμημένων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ και ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ να γίνονται ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ και πρέπει να γίνονται κυρίως το Σάββατο, γιατί αυτή είναι η μέρα που είναι αφιερωμένη στους νεκρούς, στους κεκοιμημένους.
Άλλωστε αυτό σημαίνει και η εβραϊκή λέξη Σάββατο: «ανάπαυση» «κατάπαυση», επειδή ακριβώς αναπαύονται, καταπαύονται και «ξεκουράζονται» οι κεκοιμημένοι.
Γι’ αυτό και ο Θεός «αναπαύθηκε» και «κατέπαυσε από όλα τα έργα του, την εβδόμη ημέρα (δηλαδή το Σάββατο), και ηγίασεν αυτήν».
«Και συνετελέσθησαν ο ουρανός και η γη και πας ο κόσμος αυτών. και συνετέλεσεν ο Θεός εν τη ημέρα τη έκτη τα έργα αυτού, α εποίησε, και κατέπαυσε τη ημέρα τη εβδόμη από πάντων των έργων αυτού, ων εποίησε. και ευλόγησεν ο Θεός την ημέραν την εβδόμην και ηγίασεν αυτήν· ότι εν αυτή κατέπαυσεν από πάντων των έργων αυτού, ων ήρξατο ο Θεός ποιήσαι». (Γένεσις β 1-4)
Γι’αυτό και στο βιβλίο της Οκτωήχου, της γνωστής «Παρακλητικής», που αναγινώσκεται και ψάλλεται συνέχεια όλο τον χρόνο -εκτός από κάποιες περιόδους- οι αναφορές και τα τροπάρια των κεκοιμημένων είναι ΜΟΝΟ Σάββατο και ΠΟΤΕ Κυριακή.
Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας όρισε να γίνονται Σάββατο, τα γενικά και ετήσια Μνημόσυνα των κεκοιμημένων ψυχών, εξ ου και «Ψυχοσάββατα».
Με εν Χριστώ Άθανάτω Βασιλεί, άγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου