Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ;

Όλοι, κατά καιρούς ή και καθημερινά, διαβάζουμε τους θεόπνευστους λόγους άγιων ανθρώπων περί των επερχομένων γεγονότων τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Αυτό που διαπιστώνουμε μέρα με την μέρα είναι ότι επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στο ένα σκέλος των προφητειών που είναι το υλικό.


20120407-221124.jpg

Όλοι έχουμε φροντίσει ή φροντίζουμε καθημερινά να βάζουμε στην άκρη από ένα πακέτο μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες,κ.ά. Αυτό είναι θεμιτό και λογικό. Όμως, οι άγιοι γέροντες αναφέρονται ειδικώς και δίνουν μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα στο πνευματικό κομμάτι. Αλλά τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό;
 Σκεπτόμενη αρκετό διάστημα κατέληξα σε κάποιες ευγενείς ανησυχίες με το φτωχό μυαλό μου ως προς το τι θα μπορούσαν να εννοούν και σας τις παραθέτω παρακάτω.

Μια ανησυχία αφορά την οικογένεια. Πόσες φορές τα αντρόγυνα τσακώνονται μεταξύ τους επειδή είναι λίγα τα λεφτά και υπάρχει αρνητισμός, γκρίνια, άγχος και στενοχώρια μέσα σε μια οικογένεια; Δηλαδή όταν δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τι θα κάνουμε, θα διαλύσουμε την οικογένειά μας; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι. Θα φροντίσουμε από τώρα να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας στην αυτοσυγκράτηση των λόγων και των επιθυμιών μας. Πάντα να θυμόμαστε ότι στον λόγο υπάρχουν δύο κλειδωμένες πόρτες: η μία είναι τα δόντια και η άλλη τα χείλη. Πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν πέφτει ψυχολογικά ο ένας, ο άλλος έχει υποχρέωση να τον σηκώσει. Ένας καλός λόγος , μια προτροπή στην υπομονή αρκεί. Σ αυτήν την δύσκολη περίοδο που έρχεται οι οικογένειες πρέπει να είναι ενωμένες κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αυτοσυγκράτηση. Μην μας κατακυριεύει και μας κατατρώει άγχος. Να σκεφτόμαστε πάντα ότι είναι θέλημα Θεού κι ότι οι δοκιμασίες είναι μισθός για την άνωθεν ζωή.
Να μάθουμε να δεχόμαστε με χαρά την δοκιμασία. Όταν νιώθετε κάποιο αρνητικό συναίσθημα διαβάστε λίγο την Καινή Διαθήκη, διαβάστε μια παράκληση στην Θεοτόκο κι αμέσως θα γεμίσετε ελπίδα. Να βάλουμε φρένο στις υλικές μας απαιτήσεις από τώρα και να το πάρουμε απόφαση ότι για κάποιο διάστημα θα στερηθούμε πολλά. Να πείσουμε τον εαυτό μας ότι χωρίς αυτά θα είμαστε καλύτερα και ότι επιτέλους θα δούμε το μεγαλείο του Θεού ο οποίος θα φροντίσει για την επιβίωσή μας , χωρίς να χρειαστεί μέριμνα από εμάς τους ίδιους.

Συμπερασματικά, αυτοσυγκράτηση σε όλα και ειδικά στους λόγους μας και πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό. Πάντα να κάνουμε την προσευχή μας και να τον ευχαριστούμε και μόνο για τον καθαρό αέρα που μας επιτρέπει να αναπνέουμε. Ίσως αυτή η δοκιμασία είναι σαν να μας λέει ο Θεός ότι πρέπει να βάλουμε φρένο γιατί έχουμε ξεφύγει ως προς τις επιθυμίες μας και την απλότητα και ταπείνωση που απαιτεί από εμάς. Έχουμε ξεφύγει από την πορεία μας και τώρα θα μας δώσει μια ευκαιρία να επιστρέψουμε στην αγκαλιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου